Handboogschutterij Willem Tell                                                               1921 Kerkrade

Materiaal

Binnen Willem Tell wordt met twee verschillende disciplines geschoten. Elke discipline kent zijn eigen techniek en zal dan ook even kort worden toegelicht.

 

Recurveboog

Alle beginners beginnen, door gebruik te maken van de recurve boog, welke van zowel hout, kunststof of aluminium kan zijn gemaakt. Op deze boog is het toegestaan gebruik te maken van een extra hulpmiddelen als o.a.: vizier, stabilisatie, button en de klikker. Mede hierdoor is de boog geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde handboogsporter.

Deze Recurve discipline is de meest bekende binnen de Nederlandse handboogsport en kan zowel gebruikt worden voor binnen- en buitenverschietingen. Om deze reden  worden dan ook diverse wedstrijden binnen de vereniging, maar ook elders in het land georganiseerd.

 

Compoundboog

De compound boog is een doorontwikkeling van de eerder beschreven recurve boog, welke door de jaren heen beetje bij beetje is veranderd. Door middel van een tweetal asymmetrische wielen worden grotere trekkracht gerealiseerd welke voor een snellere pijlvlucht zorgt. Daarnaast is het toegestaan om een vizier met vergrootglas, een peep-sight en een release te gebruiken wat bij de recurve boog niet is toegestaan.

Door deze hulpmiddelen is het in bepaalde mate makkelijker om het midden van het geel te raken, en er zijn daarom ook extra handicaps voor de compoundklasse: Alleen de inner-ten telt voor 10 punten (dat is een kleinere 10 binnen de normale 10 zoals deze voor recurve telt), en er wordt geschoten op een Dutchtarget (3 blazoenen onder elkaar) of Las Vegas blazoen (3 blazoenen in een driehoek) waarop alleen de punten 6-7-8-9-10 zijn te behalen. Kortom een andere fascinerende tak van de handboogsport, ook voor de toeschouwers.

 

Bare-bow

Opkomend is het schieten met een zogenaamde bare-bow. Dit is een boog zonder toeters en bellen, zoals in de oudheid gebruikt, dus echt back to basics. Er bestaan diverse typen bare-bows.

Copyright © All Rights Reserved                                                                     2016                                                                                       Willemtellkerkrade.nl